Pomieszczenie dla matki z dzieckiem

Przedmiotem projektu są dwa podobne pomieszczenia w obiekcie użyteczności publicznej. Obydwa wygospodarowane pomieszczenia mają zbliżony rozmiar 4x4m i drzwi w identycznej lokalizacji. Obydwa pomieszczenia będące wzorem do powielania dla zleceniodawcy zostały wykonane na podobnym schemacie.

Pomieszczenia tego typu typu rządzą się pewnymi charakterystycznymi prawami. Tutaj stawiana jest przede wszystkim sytuacja użytkownika końcowego, czyli matki z dzieckiem. Obydwa schematy posiadają podobne elementy. Najważniejszym z nich jest najwyższa (siedzisko) z dostępnych cenowo sof, producentem której jest Ikea. Materiał wykończenia to ekoskóra. Drugim ważnym w kolejności detalem jest składany przewijak. Tutaj zastosowano wykonywany z lakierowanej sklejki. Szafki pod umywalkę są identyczea unywalki różnią się ze względów wizualnych. Toaleta z częściową osłoną daje pseudokomfort, a przede wszystkim pozwala cały czas obserwować wózek z dzieckiem.
W obu przypadkach zastosowano częściowo glazurę, a na ścianach wejściowej i za sofą, fototapety nadające wnętrzu klimat.
Uzyskane wnętrza są zgodne z założeniami ustalonymi z inwestorem. Ponieważ ponieszczenia stanowią powtarzalny wzór, oświetlenie zaprojektowano jako najbardziej ergonomiczne i równomierne. Dzięki temu istnieje mniejsze prawdopodobieństwo kolizji z tryskaczami i innymi mediami.
W pomieszczeniach zainstalowano kuchenki mikrofalowe przystosowane do podgrzewania na różnych trybach, dzięku czemu istnieje możliwość podgrzania np wody na mleko modyfikowane.
Na podłodze zastosowano gres wielkogabarytowy, a drzwi i klamka stanowią motyw powtarzalny, niemal ascetyczny w wyrazie.
Z uwagi na komfort i bezpieczeństwo, w pomieszczeniach umiejscowiono zdublowany przycisk bezpieczeństwa, wzywający ochronę.

Poniżej prezentujemy efekty projektu.