nowoczesne mieszkanie w Białej

PROJEKT BIAŁA

Projekt mieszkania w Białej rozpoczął się niedawno i w szybkim tempie doszedł do końca.

Mieszkanie składa się z kilku pomieszczeń, jednak nie wszystkie poddane zostały metamorfozie.

Na pierwszy ogień poszła kuchnia, zlokalizowana w odrębnym pomieszczeniu była całkowicie nieprzydatna, ponieważ właściciele niezmiernie rzadko z niej korzystają. Starą kuchnię wykorzystano więc na gabinet, a nowa kuchnia znalazła swoje miejsce we wnęce w salonie.

Kuchnia, tak jak wspomniałem, znalazła swoje miejsce we wnęce w salonie; sama wnęka powstała jednak poprzez dodanie kilku ścianek g-k do wnętrza. Swoje nowe miejsce ma tutaj szafka za żaluzjami pionowymi oraz schowek za białymi gładkimi drzwiami. Idąc od lewej mamy właśnie  te drzwi. Kolejno dalej jest wąski pasek ścianki z włącznikami, a dalej zaczynają się meble. Na dole zaczyna się od zmywarki samsunga. Nad zmywarką w zabudowie zlokalizowana została szafka cargo szerokości 60cm. Po słupku zlokalizowano rząd szuflad, gdzie górna jest szufladą ślepą z uwagi na wąski zlew, następnie szafkę z dwoma skrzydłami i znowu rząd szuflad. Generalny podział to podział na 3 części. Odzwierciedlono ten podział również w szafkach i półkach górnych. Po prawej stronie znalazła się pojedyncza lodówka z wbudowaną zamrażarką (za jednymi drzwiami). Na blacie po lewej znalazł się zlewozmywak, a po prawej płyta ceramiczna.  Jest to wszystko, co właścicielom jest potrzebne do gotowania czy przygotowywania posiłków.

Kolejnym pomieszczeniem jest sypialnia. Wszystko w bieli, jedna ściana w latte. Na tej ścianie zlokalizowano łóżko z szafkami i półkę, na której znalazł się rzutnik. Pełni on rolę tv, a obsługiwany jest za pomocą tableta. Zarówno szafa jak i ściana z oknem skryte zostały za żaluzjami pionowymi, tak jak w przypadku szafki w kuchni.

Łazienka została wykonana w nieco innym klimacie. Blat z konglomeratu z szeroką umywalką, do tego dwie baterie bezdotykowe oraz dozownik mydła, przypominający baterię umywalkową. Nad bateriami znalazło się lustro z podświetleniem. Naprzeciwko lustra swoje miejsce otrzymała kabina prysznicowa a w oddali toaleta podwieszona. Wolne miejsca zostały wykończone kamieniem naturalnym a ściana z drzwiami (szklane) fototapetą w dwóch częściach. Nad łazienką góruje nieprzekryta więźba dachowa oraz stylowe lampy nadające klimatu.

Ostatnim pomieszczeniem jest pracownia właścicieli. PO wejściu po prawej stronie znajduje się rząd dolny i górny szafek. Przestrzeń pomiędzy nimi została wykończona betonem architektonicznym. Ta sama ozdoba znalazła kontynuację nad drzwiami i przy biurku, na całej ściance. Biurko do podwieszony blat z trzema szufladami, a nad nim lampa.

Całość utrzymana w stylu nowoczesnym, troszkę chłodnym, ale pasującą do stylu życia właścicieli. Można pokusić się o stwierdzenie, że powstałe wnętrza utrzymane zostały w klimacie stylu ascetycznego.

Oprócz jedynie wizualnej części,  projekt obejmował kilka elementów projektowych , sprawiających, że nie było to łatwe zadanie:

-żaluzja automat +pilot 
-ogrzewanie ścienne 
-przewody z rzutnika pochowane w ścianie 
-oświetlenie kierunkowe (elektrycznie sterowany ruch) na suficie bezwieszakowym 
-wyciąg powietrza komorami w których znajdują się lampy 
-nawiewy kanałami pod szafą i za łóżkiem 
-szafa zabudowana z oświetleniem