nowoczesny minimalistyczny projekt mieszkania

Projekt jest kontynuacją współpracy z lat wcześniejszych. Prezentowane wizualizacje dotyczą projektu mieszkania dwupoziomowego zlokalizowanego w Brnie. Mieszkanie znajduje się w niewielkiej kamienicy na zamkniętym osiedlu.

Opracowanie projektu wnętrza zajęło niewiele czasu z uwagi na ścisłe preferencje zamawiającego.

Projekt objął pomieszczenie wc na parterze, łazienkę na piętrze, sypialnię, gabinet na parterze, oraz „gabinet” na piętrze. Nie podejmowaliśmy projektu korytarza i schodów, pozostając jedynie na doradztwie. Inne pomieszczenia zostały poza naszą gestią.

W całym mieszkaniu zastosowano drzwi szklane z białym szkłem (mlecznym) w futrynach stalowych lakierowanych na ciemny grafit wpadający lekko w niebieski.

Wc na parterze to niewielkie pomieszczenie, niedoświetlone naturalnie. Elementem głównym jest oczywiście miska ustępowa z automatycznym systemem spłukiwania. Geberit został schowany w ścianie wykończonej płytką porcelanosa z delikatnym połyskiem. Cała podłoga wraz z podniesieniem to podłoga z drewna tekowego, polerowana i lakierowana na wysoki połysk. Takie podłogi znajdują się na całym parterze i w łazience na piętrze.  Ściany boczne wykończone zostały fototapetą zabezpieczoną przed wodą. Fototapeta z naszej autorskiej kolekcji. Ściana z drzwiami wykończona naturalnym kamieniem. Oświetlenie stanowią oczka dekoracyjne z firmy Kanlux, z ledowymi żarówkami z Philipsa.

Łazienka na piętrze to przeróbka pomieszczeń w postaci wsunięcia kabiny prysznicowej do znajdującego się obok schowka. Schowek został pomniejszony na rzecz większej łazienki. Kabina z białymi płytkami 60×30, tak samo jak ściana z umywalką. Bateria przy umywalce umiejscowiona we wnęce, obłożonej lustrami. Pod umywalką znajduje się głęboką szafką lakierowaną na biały połysk. Na ścianie z drzwiami umieszczona została fototapeta zabezpieczona przed wodą oraz telewizor wieszany na motylku. Po przeciwległej stronie od telewizora znalazły się ciemne kafelki w odcieniu rdzawym a w rogu miska ustępowa na podwieszeniu. Z uwagi na wysokość pomieszczenia zastosowano obniżenie w postaci stalowego podłużnego sufit podwieszonego z oświetleniem liniowym pomiędzy elementami sufitu.

Gabinet na parterze to duże drzwi z doświetleniami bocznymi. Na przeciwległej ścianie znalazła się fototapeta z widokiem na górskie wzniesienia. Dwie boczne ściany to kamień wallcrazy w odcieniu rdzawym. Podłoga jak wszędzie – drewno tekowe. Zastosowano proste meble w postaci biurka szklanego, sofy dwuosobowej skórzanej białej z Ikea oraz półek zamkniętych czerwoną szybą. Sufit podwieszony w ramie aluminiowej podwieszony na cięgnach. Do sufity podczepiona lampa dekoracyjna z motywami liści.

Gabinet na piętrze to całkowita zmiana. POdłoga z polerowanego betonu, tak samo jak ściany. Ciemna tapicerka i stolik wykonywany na zamówienie. Drzwi na korytarz oraz do wc gabinetowego takie jak na parterze, z motywem roślinnym. Oświetlenie to lampy liniowe wkomponowane w sufit podwieszony. Jedynym akcentem kolorystycznym zastosowanym wewnątrz jest grafika drukowana na płótnie, z motywem zieleni, jak fototapeta w wc na parterze.

Sypialnia to wręcz ascetyczne podejście do tematu. Biały sufit podwieszony z opaską, białe ściany. Na jednej z nich, przy wezgłowiu, zastosowano malowane przez aerografistów dmuchawce. Oświetlenie główne stanowią lampy natynkowe umieszczone w opasce sufitu, a oświetlenie w standardzie to lampki biurkowe, umieszczone na podłodze, uruchamiane z włącznika.  Elementem nawiązującym do formy i materiału łóżka jest szafa zabudowana we wnęce. Wnęka jest częścią starego pokoju, który podzielona na dwie części. Podłoga to wykładzina dywanowa.

W całym mieszkaniu zastosowaniu ogrzewanie ścienne a w łazience na piętrze nadmuchy z sufitu podwieszonego. Oświetlenie w każdym możliwym momencie – ledowe.

Założenie projektowe bazowało na ascetycznym podejściu do formy, tak samo jak mieszkanie w białej.